050 2169 

PASIKUIKan TARINA

TUTUSTU PASIKUIKAN TARINAAN

Tervehdys!

Minun nimeni on Tomi Kuikka ja kerron tässä, miten minusta tuli yrittäjä.

Peruskoulun jälkeen opiskelu ei juuri kiinnostanut, kävi kyllä rakennustekniikan peruslinjan mutta jätin koulun kesken, kun sain työpaikan Lemminkäinen Oy Optimitehtaalta. Työskentelin parvekelasien parissa noin 3 vuotta, jonka aikana kävin armeijan. Tämän jälkeen kävin kauppaoppilaitoksen, valmistuin laskentatoimen Merkonomiksi 1997 (Kiitos Mariannen!). 

Vuodet 1997-2000 työskentelin sekalaisissa töissä; Ilmastointiasettaja, kuivaimurin kuljettaja, vesipiikkaaja ja kaljakuski. Kesällä 2000 vuorossa oli Säkkiväline Oy. Työtehtävä oli lähinnä työmailla olevien vessojen huoltaminen, siis tyhjennys ja pesu. Työ oli itsenäistä ja jostain syystä se sopi minulle, joten muutama vuosi kului vessojen parissa. 

Sitten tuli siirto Tankkihuollon puolelle tuotannon ohjaajan tehtäviin. Tilausten vastaanottaminen ja jakaminen kuljettajille oli ensimmäinen esimiestehtävä. Kaikki haukkui mutta kun koulussakin oli kiusattu ei se niin haitannut. Se mikä ei tapa, vahvistaa. 

Noin neljän vuoden jälkeen tuli sairaustapaus, josta elämä sai uuden suunnan. Kuukauden sairasloman jälkeen tuntui vaikealta palata samaan tehtävään. Esimiehet Jouni ja Jaakko suostuivat työnkuvan muuttamiseen ja minusta tuli myyntimies!! Tätä työtä en osannut ollenkaan mutta ei se mitään, Jouni ja Jaakko olivat kiireisiä ja myyminen on pitkäjänteistä työtä. Jotain keikkaa tuli, joita sitten välitin tuotantopuolelle. Tässä tehtävässä huomasin miten vähän työmiehet tekevät töitä ja miten pienestä asiakas on valmis maksamaan merkittävän summan. 

Muutaman kuukauden jälkeen alkoi hahmottua, ettei minusta tule oikeaa myyntitykkiä, jos jotain pitäisi myydä niin sitten oman firman nimissä. Työn osalta arvelin, että pystyisin sen tekemään paremmin kuin silloiset kuskit. (Hyvä Kössi ja Pete!) Myyntimiehen pesti kesti lopulta noin 10 kuukautta, josta noin puolet meni oman firman suunnittelussa. 19. maaliskuuta 2007 käytiin J&J kanssa Tammiston mäkkärissä lounaalla, jonka jälkeen lyhyt palaveri, siihen päättyi ura Lassila & Tikanojalla.

Sitten yrittäjäksi:

Muutaman päivän kuluttua sain rekisteröityä toiminimen Sewerex. Alun perin tehtäviin kuului viemärien puhdistaminen ja kuvaus. Starttirahan ja Nordean myöntämän lainan avulla pääsin alkuun. Toiminta alkoi keväällä, joka on hyvä aika aloittaa. Alun hankaluuksien jälkeen homma alkoi kulkemaan, työ tekijänsä opettaa kuten Erkki sanoi. Kesäaikana viemäritöitä oli hyvin mutta talvisin oli hankalaa. 

Hyvin pian huomasin, että puhdistus ja kuvaaminen ei riittänyt, piti olla valmiudet tehdä myös korjaustöitä. Alkuvaiheessa menetelmänä oli sujutus sitten tuli sukitus. Sukitus alkoi Loppuvuodesta 2008 kun käytiin Saksassa koulutuksessa ja kesällä 2009 urakoitiin jo merkittävän kokoisia kohteita. Toiminta kehittyi hyvin, sukitukselle oli kysyntää. Mukaan tuli myös muita yhtiömiehiä. 

Toiminnan vetäminen oli kuitenkin piinaavaa, aikatauluttaminen, osaavan työvoiman saaminen ym. muut asiat johtivat lopulta siihen, että halusin vaihtaa kokonaan toimialaa. Omalta osalta Sewerex aika kesti 2007-2014. Tuohon aikaan mahtuu mielettömän monta vaihetta, ei siitä kehua kerätty mutta sain sentään vähän rahaa läksiäisiksi.

Sitten tuli Pasi Kuikka

Pasi Kuikan tarina alkaa jo alkukappaleesta. Kuten kerroin, vessahommat sopivat minulle hyvin. Koska Sewerexin vetäminen oli piinaavaa, suunnittelin koko toimialan vaihtamista. Ensimmäiset vessat, 10 kpl, ostin jo vuonna 2010. Kaikenlaisen kiireen keskellä vessahomma oli kuitenkin taka-alalla monta vuotta. 

Tilanne jäi mieleen, olin suihkussa ja mietin taas nimeä. Jostain tuli mieleen kouluaikainen kiusaaminen, Tomi Kuikka on Kumitoukka, silloin välähti, Pasi Kuikka on … Suihku jäi kesken, singahdin tietokoneelle ja varasin domainin www.pasikuikka.fi. 

Tämän jälkeen meni vielä parivuotta ennen kuin sain toimintaa käynnistymään, keväällä 2013 aukesi nettisivut. Sewerexin yritysjärjestelyn kautta jo hankitut vessat olivat menneet menojaan, joten ensimmäinen kesä meni lähinnä ”ei oota” myydessä. Kaudelle 2014 saatiin sitten kalustoa niin että päästiin vähän vauhtiin (2014 noin 30 kpl – 2018 noin 550 kpl). Kasvu on ollut huimaa ja vuonna 2022 Pasikuikan kalusto koostuu jo noin 1400 yksiköstä. 

Alkuvaihe tuntui helpolta, hoitelin rakennustyömaita ja pieniä tapahtumia. Hiljalleen homma on paisunut, keväällä 2017 Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa oli noin 100 wc yksikköä, Kesällä 2018 Evolla partiolaisilla noin 140 vessaa. Keväälle 2019 tarjottiin liki 400 yksikköä Jukolan viestiin, valitettavasti tuo hävittiin hinnoittelun takia. Isoista rakennushankkeista ainakin Espoon metro on työllistänyt. Vuodesta 2013 alkaen tunneleissa on ollut koko ajan vessoja, kakkosvaiheessa useita kymmeniä. Kalasataman työmailla valtaosa vessoista on meidän. Uskoisin että jokainen Suomen isoista rakennusliikkeistä on jossain vaiheessa käyttänyt meidän palveluamme. 

Tulevaisuus näyttää valoisalta, tavoitteena on kasvaa alan ykköseksi pääkaupunkiseudulla. Tulossa on uusia malleja, kuten häävieraille tarkoitettu retromalli. Koko toimialaan tulee ajan kanssa iso muutos, kun alipainevessat saapuvat Suomeen. Lopuksi vielä terveiset: Me tuotiin paikalle siisti vessa, käyttäytykää te kuin olisitte kotonanne niin seuraavalle on inhimilliset olosuhteet. 

Tomi Kuikka

Toimitusjohtaja,

PasiKuikka Oy