PasiKuikan tarina

Tervehdys!

Minun nimeni on Tomi Kuikka, olen PasiKuikan toimitusjohtaja. Kerron tässä minun yritystarinani.

Peruskoulun jälkeen opiskelu ei juuri kiinnostanut. Kävin kyllä rakennustekniikan peruslinjan, mutta jätin koulun kesken, kun sain työpaikan Lemminkäinen Oy Optimitehtaalta. Työskentelin parvekelasien parissa noin kolme vuotta, jonka aikana kävin armeijan. Tämän jälkeen kävin kauppaoppilaitoksen ja valmistuin laskentatoimen Merkonomiksi 1997. (Kiitos Mariannen!)

Vuodet 1997-2000 työskentelin sekalaisissa töissä; ilmastointiasettaja, kuivaimurin kuljettaja, vesipiikkaaja ja kaljakuski. Kesällä 2000 vuorossa oli Säkkiväline Oy ja siellä bajamaja yksikkö. Työtehtävä oli lähinnä työmailla olevien vessojen huoltaminen, siis tyhjennys ja pesu. Työ oli itsenäistä ja jostain syystä se sopi minulle, joten muutama vuosi kului vessojen parissa. 

Sitten tuli siirto Tankkihuollon puolelle tuotannon ohjaajan tehtäviin. Tilausten vastaanottaminen ja jakaminen kuljettajille oli ensimmäinen esimiestehtävä. Kaikki haukkui, mutta kun koulussakin oli kiusattu, niin ei se niin haitannut. Se mikä ei tapa, vahvistaa. 

Noin neljän vuoden jälkeen tuli sairaustapaus, josta elämä sai uuden suunnan. Kuukauden sairasloman jälkeen tuntui vaikealta palata samaan tehtävään. Esimiehet Jouni ja Jaakko suostuivat työnkuvan muuttamiseen ja minusta tuli myyntimies!! Tätä työtä en osannut ollenkaan, mutta ei se mitään, Jouni ja Jaakko olivat kiireisiä ja myyminen on pitkäjänteistä työtä. Jotain keikkaa tuli, jota sitten välitin tuotantopuolelle. Tässä tehtävässä huomasin miten vähän työmiehet tekevät töitä ja miten pienestä asiakas on valmis maksamaan merkittävän summan. 

Muutaman kuukauden jälkeen alkoi hahmottua, ettei minusta tule oikeaa myyntitykkiä, jos jotain pitäisi myydä niin sitten oman firman nimissä. Työn osalta arvelin, että pystyisin sen tekemään paremmin kuin silloiset kuskit. (Hyvä Kössi ja Pete!) Myyntimiehen pesti kesti lopulta noin 10 kuukautta, josta noin puolet meni oman firman suunnittelussa. 19. maaliskuuta 2007 käytiin J&J kanssa Tammiston Mäkkärissä lounaalla, jonka jälkeen lyhyt palaveri, ja siihen päättyi ura Lassila & Tikanojalla.

Omaa puljua pystyyn!

Muutaman päivän kuluttua rekisteröin toiminimen Sewerex. Starttirahan ja Nordean myöntämän lainan avulla pääsin alkuun. Toiminta alkoi keväällä ja alkujaan tehtäviin kuului viemärien puhdistaminen ja kuvaus. Alun hankaluuksien jälkeen homma alkoi kulkemaan, ”työ tekijänsä opettaa” kuten Erkki sanoi. Kesäaikana viemäritöitä oli hyvin, mutta talvisin oli hankalampaa.

Hyvin pian huomasin, että puhdistus ja kuvaaminen ei riittänyt, piti olla valmiudet tehdä myös korjaustöitä. Alkuvaiheessa menetelmänä oli sujutus ja sitten tuli sukitus. Sukitus alkoi loppuvuodesta 2008 kun käytiin Saksassa koulutuksessa, ja kesällä 2009 urakoitiinkin jo merkittävän kokoisia kohteita. Toiminta kehittyi hyvin ja sille oli kysyntää. Mukaan astui myös muita yhtiömiehiä. 

Toiminnan vetäminen oli kuitenkin piinaavaa. Muun muassa aikatauluttaminen ja osaavan työvoiman saaminen johtivat lopulta siihen, että halusin vaihtaa kokonaan toimialaa. Sewerexin aikaan mahtuu mielettömän monta vaihetta. Ei siitä aina kehua kerätty, mutta sain sentään vähän rahaa läksiäisiksi.

Sitten tuli PasiKuikka

PasiKuikan tarina alkaa jo alkukappaleesta. Kuten kerroin, vessahommat sopivat minulle hyvin. Koska Sewerexin vetäminen oli piinaavaa, suunnittelin koko toimialan vaihtamista. Ensimmäiset 10 kappaletta vessoja olin ostanut jo vuonna 2010. Vessahomma jäi kiireen keskellä kuitenkin taka-alalle moneksi vuodeksi. Yritin jopa myydä hankkimiani vessoja koska tuntui, ettei vessahomma ottanut tulta alleen. Onneksi eivät Lassila & Tikanoja ostaneet, hyvä Mika!

Vessabisneksessä vastustajana oli Bajamaja – yleisölle yleisnimi, kilpailijalle kirosana. Siinä sitten mietin, mikä olisi hyvä nimi vessafirmalle – täysin poikkeuksellinen, jos mielii yrittää samalle markkinalle Bajamajan, pörssiyhtiön brändin, kanssa. Läpimurto tapahtui keväällä 2011. Olin suihkussa ja mietin taas nimeä. Jostain tuli mieleen kouluaikainen kiusaaminen ja silloin välähti: Tomi Kuikka on Kumitoukka, kun taas Pasi Kuikka on… Suihku jäi kesken, singahdin tietokoneelle ja varasin domainin www.pasikuikka.fi.

Meni vielä pari vuotta, ennen kuin sain toimintaa käynnistymään. Keväällä 2013 aukesivat nettisivut. Sewerexin yritysjärjestelyn kautta hankitut vessat olivat menneet menojaan, joten ensimmäinen kesä hujahti lähinnä ”ei oota” myydessä. Kaudelle 2014 saatiin sitten kalustoa niin, että päästiin vähän vauhtiin. Silloin kalustoa oli noin 30 kappaletta.

Alkuvaihe tuntui helpolta. Hoitelin rakennustyömaita ja pieniä tapahtumia. Hiljalleen homma lähti paisumaan myös suurempien tapahtumien myötä. Suurin koitos on ollut Suviseurojen wc-palvelut: 620 yksikköä. Myöhemmin isoista rakennushankkeista on työllistänyt esimerkiksi Espoon metro. Vuodesta 2013 alkaen tunneleissa on ollut koko ajan vessoja, kakkosvaiheessa useita kymmeniä. Uskoisin, että jokainen Suomen isoista rakennusliikkeistä on jossain vaiheessa käyttänyt meidän palveluamme. Siinä missä kymmenestä vessasta aloitettiin, niin nyt kalustoa on 1400 kappaletta.

Tulevaisuus näyttää valoisalta ja tavoitteena on kasvaa alan ykköseksi pääkaupunkiseudulla. Tulossa on uusia malleja, kuten häävieraille tarkoitettu retromalli. Koko toimiala tulee myös muuttumaan isosti, kun alipainevessat saapuvat Suomeen.

Loppuun haluan lähettää vielä terveiset: PasiKuikka tuo paikalle siistin vessa, joten käyttäytykää te siellä asioidessanne samoin kuin olisitte kotonanne, niin seuraavallekin on inhimilliset olosuhteet.

Toimitamme puhtaat ja toimivat saniteettitilat koko Uudenmaan alueelle!